12 Nisan 2021 Pazartesi

Cem Seymen'in ilk kitabı ve Türkiye gerçekleri

Cem Seymen'i CNN TÜRK'te çalıştığım dönemlerde tanıma fırsatı bulmuştum. Olduğu gibi görünen, ilkeli ve bildiklerini söylemekten çekinmeyecek kadar cesur yönünü yeni kitabı Özgürlüğün Rengi Mavidir'de de sergilemiş. Seymen'in sözel anlatımda sanki önünde bir promter dururmuşcasına saatlerce tükenmek bilmeyen anlatı yeteneğini, insanı hipnotize eden coşkusunu ve bitmeyen enerjisini satır aralarında yoğun bir şekilde hissettim.

Zehirli egoların ülkesinde kaybettiğimiz özgürlüğü bize hatırlatan Cem Seymen, kendi hayatından verdiği örneklerle bulunduğumuz düzenin acı fotoğrafını çekiyor.

Kitapta içinde bulunduğumuz çürümenin çeşitli evrelerini sıralarken neler kaybettiğimizi de geniş bir yelpazede anlatmış. Sıklıkla dünya edebiyatından verdiği örneklerle de okuyucuya umudu, mücadeleyi ve çıkış yolunun anahtarlarını sunmuş.

Farklı düşünenin susturulduğu, umutların kırıldığı, iyi yetişen gençlerin yurtdışına gitmek zorunda bırakıldığı, maden şirketlerince yağmalanan dağların, yok olmaya yüz tutmuş atalık tohumların, tarımda artan dışa bağlılığın, eğitimdeki fırsat eşitsizliklerinin büyük sorun olduğu günümüzden 1980 Darbesi'ne, Köy Enstitüleri'nin kapatılmasına kadar geri kalmışlığın vurucu dönemlerine dramatik bir bakış sergilemiş. Fakat Cem Seymen sunduğu bu acı ve gerçek tablonun karşısında ezilmemiş, çıkış yolları için verilmesi gereken mücadelenin anahtarı olan umut ve cesareti kitabının hemen her bölümüne ilmek ilmek işlemiş. 

Kitabın büyüsünü bozmamak adına çok fazla yorumda bulunmak istemiyorum. Merak edenler Özgürlüğün Rengi Mavidir'i mutlaka okumalı.

Gülten MERT



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder